sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Momo, Michael Ende


Editura Dacia

Un basm despre taina timpului, despre oamenii cenusii si o fetite cu bucle numita Momo. O carte pentru copii care poate fi citita si de adulti. In marele oras oamenii traiesc fericiti din vise, amintiri si povesti. Insa curand oamenii cenusii, adevarati agenti ai timpului, ii invata pe oameni cum sa economiseasca timp, astfel incat a visa sau a-ti aduce aminte lucrurile frumoase din viata devine o adevarata crima, prin care timpul este ucis. Astfel oamenii nu traiesc decat pentru a economisi timp, uitand practic sa traieasca.

Momo, fetita care detine miraculoasa putere de a sti sa asculte, este cea care reuseste sa le redea oameniilor fericirea si sa-i invete sa traieasca. Astfel cu ajutorul Maestrului Ora porneste intr-o frumoasa aventura fantastica.

Cartea mi-a placut foarte mult deoarece in spatele hainii de basm, se afla defapt metafora lumii contemporane, a oamenilor care prea obsedati sa castige bani uita sa mai viseze. Acest "secol al vitezei" in care traim le distruge oamenilor amintirile si visele, transformandu-i incet incet in victime ale oamenilor cenusii.

Merita citita! Este o carte scurta, relaxanta, usoara, datorita formei de basm. Singura problema este ca n-a mai fost reeditata asa ca n-o veti gasi decat prin anticariate si biblioteci.

Un comentariu:

Anonim spunea...

hey,,,
da,,,am citit cartea si eu,,,cineva mi,a rekomandat,o,,,tinea foarte mult s,o citesc,,,este intr,adevar superba,,,motivul pt care pritena mea imi spunea s,o citesc era ka persoana mea ii aminteste de Momo,,,fiind un om care imi place foarte mult sa ascult oamenii,,,dar sigur nu ku acelasi har inkonfundabil si folositor al lui Momo,,,